wonga banner

En del företag har uppförsbacke redan med sin produkt. Tänk dig ett företag som lånar ut pengar till 4212% effektiv årsränta till exempel. De får minst sagt jobba hårt för att få kundernas förtroende. Ett bra exempel på detta är brittiska Wonga.com som är en SMS-lånetjänst.

Titta närmare på deras startsida så ser vi ett antal detaljer som det går att inspireras och lära av.

Lagen i England tvingar Wonga att visa sin effektiva årsränta:

 

Aaaaooouch! 4214 anledningar att inte låna pengar av Wonga kan man tycka. Men Wonga ger inte upp bara för att siffrorna och logiken är emot dem. Se här hur de jobbar med att återvinna förtroendet:

Wonga använder söta pensionärer

Wongas främsta målgrupp är mellan 21 och 40 år. I den åldern brukar man ha sin mormor kvar i livet. Därför är det tre söta pensionärer som berättar om Wongas produkter. För de allra flesta står mor- och farföräldrar för just trygghet, generositet kombinerat med moral. Wonga har en Youtube-kanal med många filmer där Earl, Betty och Joyce berättar om Wongas produkter och hur man kan använda dem.

Inspireras av Teletubbies?

Wonga är ett finansföretag, men allt det som traditionella banker förknippas med – mörka kostymer och strikta personer är som bortblåst. Se tex hur de använder en nästan Teletubbiesliknande äng i sin grafiska profil:

Låt kunderna vittna

Ingen vill låna pengar till 4214% förstås. De förklarar varför räntan blir så hög om man lånar av dem i ett helt år osv. Och sedan visar de olika fakta från en kundundersökning de gjort (lägg märke till hjärtat på varje budskap):

Använd laddade ord

Titta på orden i bilden nedan. Responsible nämns två gånger. Committed en gång. Ansvar, omtanke, moral och att hålla vad man lovar är budskapet.

Använd certifieringar

Wonga har två certifikat på första sidan. Ett är från Verisign:

Även Verisign använder laddade ord för att ge sitt certifikat extra tyngd. Det passar utmärkt för Wonga att det står Trusted och Verifyd. Nån att lita och luta sig emot när det blåser helt enkelt.

Det andra certifikatet är Wongas eget. Det utstrålar utmärkelse, men är egentligen bara ett produktlöfte:

Guaranteed är dock ett laddat ord som skänker trygghet, även om det i detta fallet egentligen bara handlar om att Wonga kommer att leverera det som kunderna beställer.

Sidfot med utmärkelser

I sidfoten till sist öser Wonga på med certifikat och utmärkelser av olika slag:

 

 

Man kan möjligtvis resonera med förnuftets röst och avfärda Wonga som skickliga försäljare och att det inte kommer att lyckas. Men Wongas resultat och framgång talar ett helt annat språk. Inspireras av deras oerhört medvetna sätt att använda många olika sätt att skapa trygghet och förtroende!

Earl Betty och Joyce träffar du på Youtube.